Als echte liefhebber wil je natuurlijk alleen echte Pokemon kaarten. Sterker nog: echte Pokemon fans zien meteen het verschil tussen echte en namaak Pokemon kaarten. Helaas worden er nog steeds veel nep Pokemon kaarten verkocht via AliExpress. Maar ook op een vertrouwd platform als Marktplaats worden steeds meer valse namaak Pokemon kaarten en boosters aangeboden. Slimme handelaren proberen zo een slaatje te slaan uit het succes van Pokemon door eenvoudig in China nep boosterboxen te bestellen en deze dan aan te bieden op Marktplaats. Soms zetten ze in de titel of omschrijving ergens het woord “proxy” of de omschrijving “leuk voor kinderen” om via een verkapte manier aan te geven dat het om nep kaarten gaat, maar sommige aanbieders doen dat niet eens….
Veel van deze nep kaarten komen uit fabrieken in China. En waar in het verleden de Chinese overheid weinig deed tegen deze namaakrommel, zijn de de laatste tijd een stuk actiever in het opsporen en tegenhouden van nagemaakte producten. Zo werd er eind november ruim 7500 kilo(!) Pokemon kaarten die onderweg waren naar Nederland onderschept.
Deze Pokemon kaarten zaten in in ruim 20 pallets van elk 375 kilo. Dat betekent dat er bijna 9500 booster boxen met namaak kaarten onderweg waren naar Nederland. Vaak wordt Nederland als tussenstop gebruikt om de producten vervolgens over Europa te verspreiden. Stel je eens voor dat een deel van deze rommel de Nederlandse markt op gekomen was. Dan waren er heel veel teleurgestelde kinderen geweest die van hun (wellicht goedbedoelde) ouders een doosje met nep Pokemon kaarten onder de kerstboom gekregen hadden.
We kunnen het daarom niet vaak genoeg zeggen: koop je Pokemon kaarten alleen via gecontroleerde kanalen. Dat betekent de echte speelgoedwinkels of betrouwbare resellers. We gaan binnenkort een lijst publiceren met betrouwbare resellers. Daarnaast geldt altijd: als de prijs te mooi om waar te zijn lijkt, dan is dat ook zo.