Pokemon kaarten zijn immens populair en worden daardoor veel nagemaakt. Vooral op rommelmarkten, Marktplaats en AliExpress worden veel nep Pokemon kaarten aangeboden. Het is vaak lastig te zien welke Pokemon kaart nep is. In dit artikel laten we je zien hoe je zelf eenvoudig kan controleren of een Pokemon kaart echt of nep is.
Wil je weten of Pokemon kaarten die je op AliExpress gekocht hebt nagemaakt zijn? Lees dan ons artikel: Zijn Pokemon kaarten van AliExpress nep of echt?
Er zijn 10 dingen waar je op moet letten als je wilt uitzoeken of een Pokemon kaart echt of nep is. We zullen ze alle tien hieronder bespreken en met voorbeelden laten zien.
1. Kleur
De kleur van een echte Pokemon kaart is vaak helderder dan die van een nep Pokemon kaart. De nep kaart is vaak donkerder. Je kan dit niet alleen aan de achterkant van de kaart zien (zie punt 5), maar ook zeker aan de voorkant. De kleuren op de voorkant verraden vaak dat de kaart een namaak is. 1-op-1 is dit vaak lastig te zien, maar als je een reeks kaarten hebt waarvan je zeker weet dat deze echt zijn, en je legt er een nep Pokemon kaart bij, dan zie je het vaak direct. De kleuren zijn fletser of juist donker. Of doen vreemd aan. Check deze twee Pokemon kaarten:
De rechter Pokemon kaart is veel donkerder en laat daarmee minder details zien. Bijvoorbeeld de tenen op de linkerpoot zijn niet te zien, terwijl je rechts nog wel wat ziet van de tenen. Alhoewel de rechterkaart er nog best goed uit ziet, is het toch een nep Pokemon kaart.
2. Formaat
Je zou zeggen dat de drukkers die Pokemon kaarten namaken hier beter op zouden letten, maar toch zien we het vaak gebeuren: nep kaarten die qua formaat net iets afwijken van de orginele Pokemon kaarten. Vaak niet meer dan een of twee mm. Echter genoeg om het verschil aan te tonen tussen echte en neppe Pokemon kaarten. Alle echte Pokemon kaarten (behalve de oversized/Jumbo formaten) hebben exact dezelfde formaten.
3. Lettertype
Soms komt het lettertype niet helemaal overeen. Als je dit ziet, heb je zeker te maken met een slechte namaak. Maar ook wanneer het lettertype wel overeen komt, kan je de letters gebruiken om te controleren of de Pokemon kaart echt is. Hou de kaart op ongeveer 50 cm van je af. Bekijk dan of je de kleinere letters nog kan lezen. Als het bij de ene kaart wel lukt, maar bij de andere niet, is de laatste hoogstwaarschijnlijk een vervalsing.
4. Uitsnede
Nagemaakte Pokemon kaarten zijn soms niet goed uitgelijnd. Je ziet dan bijv. dat de rand links veel groter is dan de rand rechts, of andersom. Alhoewel dit ook bij echte kaarten voorkomt, zou er wel een belletje moeten gaan rinkelen als je meerdere kaarten hebt die scheef of niet goed zijn uitgelijnd.
5. Achterkant
De achterkant van de Pokemon is vaak de sleutel om te ontdekken of een Pokemon kaart echt of nep is. De drukkers die de kaarten namaken investeren namelijk veel meer in het (zo gedetaileerd mogelijk) namaken van de voorkant van de Pokemon kaart. In het artikel Zijn Pokemon kaarten van AliExpress nep of echt zagen we al dat er soms gewoon een detail vergeten wordt, zoals de TM achter het Pokemon logo:
Maar dit soort stommiteiten komen steeds minder vaak voor. Toch biedt de achterkant een goede mogelijkheid echt van nep te onderscheiden. Vaak zijn de kleuren nét een tikkeltje anders, of zie je duidelijk minder detail in het “blauw”, zoals duidelijk te zien is op onderstaande foto:
Kortom, de achterkant verhuld vaak meer dan je denkt!
6. Papier: geluid
Wanneer je een echte Pokemon kaart tussen de vingers buigt en los laat, hoor je een duidelijk geluid. Dit geluid wordt veroorzaakt door de stevigheid en gelaagdheid van het papier waarvan de Pokemon kaart gemaakt is. Bij een neppe kaart hoor je dit geluid amper en klinkt het ook veel minder “dof”. Probeer maar eens een paar echte kaarten te buigen en dan een nep Pokemon kaart, je hoort het verschil direct.
7. Papier: stroefheid
Bij echte Pokemon kaarten voel je, als je met je duim over de kaart heen schuift een flinke stroefheid. Je duim glijdt er zeker niet makkelijk overheen. Bij nagemaakte kaarten glijdt je duim eroverheen. Dit verschil wordt veroorzaakt door de kwaliteit van het papier.
8. Papier: zijkant
Echte Pokemon kaarten bestaan uit 3 lagen: een voorkant, een achterkant en een middelste laag. Deze middelste laag zorgt voor het geluid dat we bij punt 6 bespraken. Kaarten die je op AliExpress koopt, zijn gedrukt op 2 lagen. Dit betekent dat als je heel goed naar de zijkant van een echte Pokemon kaart kijkt, je tussen de 2 witte lagen een donkere laag ziet. Bij nep Pokemon kaarten zie je deze donkere laag niet, omdat deze nagemaakte kaarten maar op 2 lagen gedrukt worden. Je zou dit ook kunnen testen door de kaart een beetje schuin doormidden te scheuren. Maar doe dit alleen als je er bijna 100% zeker van bent dat de Pokemon kaart nep is. Het zou toch zonde zijn als je er na het scheuren achter komt dat de kaart toch echt was…..
9. Details
Let ook op de details. Het is moeilijk voor drukkerijen die Pokemon kaarten namaken om de details, en dan helemaal de kleine, goed na te maken. Vaak zie je dat de kleinere pictogrammen zoals het energie pictogram niet helemaal goed wordt nagemaakt. Het logootje is dan te groot, of niet goed van kleur. Ook zijn lettertypen soms niet goed, of letters niet goed uitgelijnd. Bekijk onderstaande foto, waarin je duidelijk links kan zien dat de ster veel te groot is op de nep Pokemon kaart:
10. Doe de licht test
Misschien wel de belangrijkste methode om te zien of een Pokemon kaart echt of nep is, doe je met de zaklamp van je telefoon. Schijn van 5 cm op de achterkant en kijk aan de voorkant of de kaart doorschijnt. Zo ja, dan is hij zeker nep. Zet vervolgens de zaklamp tegen de achterkant van de kaart. Zie je een grote cirkel (en kan je de Pokemon bal van de achterkant zien) dan is de kaart nep. Zie je een klein cirkeltje, dan is de kaart echt. Bekijk de video om te zien hoe je nep Pokemon kaarten van echte kaarten kan onderscheiden door de licht-test met je telefoon.
Conclusie
Met onze 10-stappen methoden kan je vanaf nu echte en neppe Pokemon kaarten herkennen. Daarnaast is ons advies om je kaarten altijd via de reguliere websites zoals bol.com of bij de speelgoedwinkel te kopen. Zo weet je zeker dat je geen nep Pokemon kaarten aanschaft.
Ik heb hulp nodig met het raten of mijn kaarten nep zijn,
Ik heb vorige maand een aantal mini tins van shining fates bij gamemania gekocht, dacht er verder niks bij spreekt voor zich. Maar ik had ook een aantal shining fates mini tins van intertoys gekocht. Die had ik nog niet geopend ik heb er nu een geopend maar de kleuren zijn echt enorm verschillend. Dat hoort niet toch?
Hi Timothy, naar ons weten verkopen zowel Gamemania als Intertoys alleen maar echte Pokemon kaarten. Beiden zijn gerenomeerde winkelketens die zich niet zullen inlaten met nep producten. Mocht je toch twijfelen, dan kan je foto’s sturen naar rattata@pokemonkaart.nl met de kaarten waar je over twijfelt. We kunnen dan even kijken.
Nee helaas denk ik dat ze nep zijn maar vaak zijn ze bij de intertoys wel echt.
MET DIE LAMP IS EEN HEEL HANDIGE TIP IK GA HEM GEBRUIKEN
wat is het formaat van een echte Pokemon-kaart?
De standaard maat is 6,3 bij 8,8 cm.
Bij AliExpres worden deze maten ook aangehouden 6,3 en 8,8 cm
Ga hier dus niet van uit en doe alle testen.
De lichttest is bij dit soort kaarten doorslaggevend vaak.
Ik heb een kaart van in totaal 460 damage en hij is fake👿
6,3 breed 8,8 hoog
Op nep-kaarten staan soms ook spelfouten zoals Pokemon i.p.v. Pokémon.
badankt voor al deze tips ik kan ze heel handig gebruiken.
Heb een aantal gx kaarten overgenomen, maar ik heb grote twijfel of ze echt zijn ja of nee.
Kunnen jullie mij daarmee helpen asjeblieft?
ik vind dit heel handig
Hoe kan je zien hoe duur een kaart over een paar jaar is ?
Tja, als we dat konden……
Ik kwam er gisteravond achter bij het checken van waarde, andere kaarten worden weergegeven en in het beschreven stukje staat het kaartnummer wat ik zocht. Maar de kaart die ik zocht stond er niet tussen?
Zijn dit toevallig de nieuwste pakjes? Ik heb namelijk het zelfde probleem.