Bijna 18 jaar was Kadabra van de Pokemon kaart verdwenen. De laatste keer dat hij op een kaart stond, was in 2003 toen hij onderdeel uit maakte van de Skyridge serie. De reden dat Kadabra vanaf die tijd ontbrak is dat de beroemde illusionist Uri Geller in 2000 een rechtszaak aanspan tegen Nintendo vanwege het karakter Kadabra. Waarom dit was, leggen we in dit artikel uit.
Het goede nieuws
Laten we beginnen met het goede nieuws: sinds eind 2020 vind Uri Geller het weer goed dat Kadabra gebruikt wordt op Pokemon kaart. Hij liet dit weten via zijn Twitter:
Goed nieuws dus. Waarom Uri Geller Kadabra zo lang in de ban deed lees je hieronder.
De ban van Uri Geller op Kadabra
In 2000 begon Uri Geller een rechtzaak tegen Nintendo vanwege Kadabra. Hij eiste meer dan 85 miljoen dollar van Nintendo wegens immateriële schade. Daarnaast eiste hij dat Kadabra verdween van de Pokemon kaarten en niet meer zou voorkomen in Pokemonspelletjes. In 2003 werd de rechtzaak geseponeerd, maar verdween tevens Kadabra van het toneel. De laatste Kadabra is zien in de Skyridge serie.
Waarom klaagde Uri Geller Pokemon & Nintendo aan?
Hij vond dat Kadabra te veel op hem leek, waar hij best een punt had. Maar ook vond hij Kadabra een antisemitisch figuur. Voordat we in gaan op het eerste punt, zullen we eerst kijken naar het tweede argument: waarom vond Uri Geller Kadabra een antisemitisch figuur?
Is Kadabra een antisemitisch figuur?
Zo ziet Kadabra eruit:
Waar de Israëlische Uri Geller over viel, was de ster op zijn voorhoofd, die hem erg deed denken aan een Davidster. Ook leken de 3 slingers op zijn buik op de tekens van de WaffenSS. Hij zei zelf daarover: “Nintendo turned me into an evil, occult Pokémon character.” Dat Kadabra er wellicht wat “evil” uit zag mag waar zijn, maar dat geldt voor zoveel Pokemon karakters. De ster en de slingers hadden echter niets met antisemitisme te maken, maar vonden hun origine in de leer die ontwikkeld was door Karl Zener. Karl Zener was een psycholoog die in de jaren ’30 deze symbolen gebruikte om te testen of mensen paranormaal begaafd waren. Kadabra was dus wellicht paranormaal, maar zeker niet antisemitisch.
Kadabra & Uri Geller: hoe zit het nou?
Geller meende dat Kadabra op hem gebaseerd was. De redenen die hij daarvoor aandroeg waren de volgende:
- Geller is wereldberoemd om het met zijn gedachte buigen van lepels
- Kadabra zijn wapen is een lepel die hij ook met zijn gedachte kan buigen
- Kadabra schrijf je in het Japans als ユンゲラー
- Terwijl Uri Geller in het Japans geschreven wordt als: ユリゲラー
- Kadabra wordt in Japans uitgesproken als Yungeller
Op zich is de overeenkomst helder denken we. Geller schreef hier zelf over: “Nintendo stole my identity by using my name and my signature image”. Kortom, Uri Geller had in elk geval wat hem zelf betrof genoeg redenen om Nintendo aan te klagen en te eisen dat Kadabra het toneel zou verlaten. Tot nu dus.
Waarom is Uri Geller van mening veranderd?
Om een hele eenvoudige reden: spijt. Hij zegt dat hij sinds 2003 wekelijks brieven en berichtjes kreeg met het verzoek of hij ervoor kon zorgen dant Kadabra terug zou komen. Hij prakkiseerde hier dus ruim 18 jaar niet over. Maar nu is hij dan toch om. Hij geeft zelf aan een brief naar de CEO van Nintendo gestuurd te hebben waarin hij toestemming geeft om de Kadabra nieuw leven in te blazen.
Uri Geller is inmiddels benaderd door Nintendo, dus wellicht wordt het nog vervolgd en zien we dit jaar nog nieuwe Kadabra kaarten op de markt. Tot die tijd genieten we vooral van de oude kaarten.